Rozgrzewająca zupa z soczewicy z orzechami włoskimi
Składniki:
- 0,5 kg boczku wędzonego
- Szczypta soli
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek pieprzu
- 1 łyżeczka kolendry
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Pół selera
- 1 cebula
- 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
- 200 g czerwonej soczewicy
- 100 ml przecieru pomidorowego
Boczek pokroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. Następnie w dużym garnku podsmażamy startą marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Dodajemy przyprawy i podsmażamy jeszcze wszystko przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy opłukaną wcześniej soczewicę. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy przez ok 40 minut, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą smakowo. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Gotową zupę posypujemy posiekanymi i wcześniej podprażonymi na patelni orzechami włoskimi.