Rozgrzewająca zupa z soczewicy z orzechami włoskimi

rozgrzewajaca-zupa-z-soczewicy-z-orzechami-wloskimi

Składniki:

  •  0,5 kg boczku wędzonego
  • Szczypta soli
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Pół selera
  • 1 cebula
  • 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 100 ml przecieru pomidorowego

Boczek pokroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. Następnie w dużym garnku podsmażamy startą marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Dodajemy przyprawy i podsmażamy jeszcze wszystko przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy opłukaną wcześniej soczewicę. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy przez ok 40 minut, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą smakowo. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Gotową zupę posypujemy posiekanymi i wcześniej podprażonymi na patelni orzechami włoskimi.