Ciasto z jabłkami w nowej, korzennej odsłonie.
Składniki:
Jabłka Gala Bracia Sadownicy – słodkie
i soczyste – 2-4 sztuki (według osobistych preferencji)
240 g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
4 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 ½ szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki mielonego suszonego imbiru
płatki migdałowe do posypania
Sposób przyrządzania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Jabłka przekrój na połówki i delikatnie wydrąż. Starannie je ponacinaj – nie do końca, tak aby się nie rozpadły. Tak przygotowane połówki jabłek ułóż w tortownicy. Wstaw do piekarnika i podpiecz przez 10 minut.
W tym czasie utrzyj masło z cukrem, cukrem wanilinowym i jajkami. Dodaj mąkę, wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i korzennymi przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj.
Tortownicę z podpieczonymi jabłkami wyciągnij z piekarnika. Wyjmij delikatnie jabłka z tortownicy. Tortownicę przestudź, a następnie wysmaruj ją masłem.
Do tortownicy wlej przygotowane wcześniej ciasto, a następnie ułóż w nim jabłka – delikatnie je wciskając, okrągłą stroną skierowaną ku górze. Na wierzchu rozsyp płatki migdałowe. Piecz 35-40 minut.