Ciasto z jabłkami w nowej, korzennej odsłonie.

ciasto-z-jablkami-w-nowej,-korzennej-odslonie

Składniki:

Jabłka Gala Bracia Sadownicy – słodkie

i soczyste – 2-4 sztuki (według osobistych preferencji)

240 g miękkiego masła

2/3 szklanki cukru

4 jajka

1 opakowanie cukru wanilinowego

1 ½ szklanki mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżeczki cynamonu

0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

0,5 łyżeczki mielonego suszonego imbiru

płatki migdałowe do posypania

 

 Sposób przyrządzania:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Jabłka przekrój na połówki i delikatnie wydrąż. Starannie je ponacinaj – nie do końca, tak aby się nie rozpadły. Tak przygotowane połówki jabłek ułóż w tortownicy. Wstaw do piekarnika i podpiecz przez 10 minut.

W tym czasie utrzyj masło z cukrem, cukrem wanilinowym i jajkami. Dodaj mąkę, wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i korzennymi przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj.

Tortownicę z podpieczonymi jabłkami wyciągnij z piekarnika. Wyjmij delikatnie jabłka z tortownicy. Tortownicę przestudź, a następnie wysmaruj ją masłem.

Do tortownicy wlej przygotowane wcześniej ciasto, a następnie ułóż w nim jabłka – delikatnie je wciskając, okrągłą stroną skierowaną ku górze. Na wierzchu rozsyp płatki migdałowe. Piecz 35-40 minut.