Kwadraty z pesto i serem gouda

kwadraty-z-pesto-i-serem-gouda

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie żółtego sera Hochland Gouda w plastrach
  • posiekane migdały do posypania 

 

pesto:

  • 2 pęczki natki pietruszki (liście)
  • 100 g migdałów blanszowanych
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml oleju rzepakowego

 

Przygotowanie:

Migdały prażymy na patelni, studzimy. Wszystkie składniki na pesto miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.  Ciasto francuskie kroimy w kwadraty za pomocą radełka. Na środek każdego nakładamy po łyżce pesto zostawiając brzegi wolne. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C 10 minut.  Następnie na każdym kwadracie układamy po plastrze Goudy i pieczemy jeszcze około 5 minut (ser powinien się rozpuścić, a ciasto ma być rumiane). Posypujemy posiekanymi migdałami.