Kwadraty z pesto i serem gouda
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 opakowanie żółtego sera Hochland Gouda w plastrach
- posiekane migdały do posypania
pesto:
- 2 pęczki natki pietruszki (liście)
- 100 g migdałów blanszowanych
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Migdały prażymy na patelni, studzimy. Wszystkie składniki na pesto miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty za pomocą radełka. Na środek każdego nakładamy po łyżce pesto zostawiając brzegi wolne. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C 10 minut. Następnie na każdym kwadracie układamy po plastrze Goudy i pieczemy jeszcze około 5 minut (ser powinien się rozpuścić, a ciasto ma być rumiane). Posypujemy posiekanymi migdałami.