Walentynkowy hummus z granatem
Mało który owoc tak mocno pobudzał fantazję starożytnych, jak soczysty i słodki granat. Za symbol płodności, długowieczności i bogactwa uważa się go do dzisiaj. W Grecji owoce granatu wręcza się nowożeńcom, aby zapewnić im pożycie pełne namiętności i… gromadkę dzieci. Prezentujemy więc idealną przekąskę na walentynkowy wieczór – domowy hummus z dodatkiem granatu.
Rubinowe pestki pełne intensywnego smaku nie bez powodu uważa się za afrodyzjak. Nawet, jeśli starożytne legendy włożymy między bajki, pozostają argumenty współczesnych naukowców. Granaty pełne są witamin i antyoksydantów, usprawniając przy tym pracę układu krwionośnego. Nic dziwnego, że przepisy z wykorzystaniem pestek granatu idealnie pasują na Walentynki i wieczory pełne intensywnego bicia serc!
Walentynkowy hummus z granatem
Składniki:
- 1 owoc granatu
- 1/4 szklanki tahini
- sok z ok. 2 cytryn
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- duża szczypta soli
- 1 puszka ciecierzycy w zalewie marki Jasmeen
- przyprawa zatar do posypania (opcjonalnie)
- do podania: chlebki pita, kruche pieczywo lub słupki z warzyw
Przygotowanie:
- Owoc granatu przekrój na pół i wydrąż. Postaraj się nie zmarnować soku! Możesz go dodać do hummusu lub… szampana!
- W kielichu blendera utrzyj tahini wraz z sokiem cytrynowym.
- Dodaj czosnek, oliwę i sól. Blenduj dalej, aż do osiągnięcia kremowej konsystencji. Możesz w tym celu dodać łyżkę lub dwie zimnej wody.
- Przełóż hummus do miseczki, zamieszaj okrężnym ruchem i skrop oliwą z oliwek. Wierzch posyp obficie pestkami granatu. Doskonale smakować będzie z dodatkiem zataru!
- Podawaj z pitą, kruchym pieczywem lub kawałkami warzyw, np. selera, marchewki lub ogórka. Smacznego!