Pieczone gruszki z gorgonzolą i sosem kakaowym
Pieczone gruszki z gorgonzolą i sosem kakaowym, 8 szt.:
- 4 gruszki
- około 60 g sera gorgonzola
- 8 orzechów włoskich
- 2 łyżki słodkiego octu balsamicznego
- 1 łyżka kakao DecoMorreno
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pestki granatu do ozdoby
- kilka gałązek świeżego tymianku do ozdoby
Gruszki przekroić na pół, wydrążyć środek i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 10 minut, następnie wyjąc formę i zagłębienie w gruszce wyłożyć serem gorgonzola.Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 10 minut.W międzyczasie przygotować sos - wymieszać słodki ocet balsamiczny z kakao, miodem i sokiem z cytryny.Upieczone gruszki polać sosem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi, ozdobić pestkami granatu i świeżym tymiankiem.