Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem i orzechami
Składniki
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 4 g suchych drożdży instant Delecta
- 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajo
- 2 żółtka
Farsz:
- 1 szklanka maku Bakalland
- 4 łyżki miodu
- 100 ml mleka
- 50 g orzechów włoskich Bakalland uprażonych i posiekanych
- 30 g pokrojonych migdałów Bakalland
- 3 łyżki cukru
- 1 roztrzepane jajko
Świeżutkie rogaliki wypełnione obficie orzechami, migdałami i makiem to plan w sam raz na leniwe popołudnie.
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 170ºC (bez termoobiegu).Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy tak, jak kruche ciasto, a następnie odkładamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.Mak zalewamy wodą i gotujemy około 45 minut z dodatkiem miodu.Pod koniec gotowania wlewamy mleko i gotujemy do odparowania płynu.Ugotowany mak mielimy lub miksujemy blenderem, a następnie łączymy z orzechami.Ciasto wałkujemy na duży, okrągły placek o średnicy około 45 cm i dzielimy go na 14 „trójkątków”, przekrawając 7 razy średnicę placka.Na każdy z nich wykładamy farsz, rozprowadzamy go łyżką, a trójkąt zwijamy, zaczynając od zewnętrznego boku do czubka.Zawinięte rogaliki wykładamy na blasze, przykrywamy suchą ściereczką i zostawiamy na około godzinę do delikatnego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Przed wstawieniem do piekarnika, smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy migdałami i cukrem.Rogaliki pieczemy przez około 30 minut.
Szklanka ciepłego mleka albo kakao idealne dopełnią słodkiego dzieła.