Piernikowe pączki
Składniki
- 50 g drożdży
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 opakowania cukru cynamonowego Delecta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jaja
- 250 g miękkiego masła
- 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
Pączki to nie tylko rozwiązanie na Tłusty Czwartek! W wersji piernikowej łączą najlepsze tradycje – warto ich spróbować!
Przygotowania rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Drożdże mieszamy z mlekiem, łyżeczką cukru i pozostawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, siekamy z masłem i cukrem cynamonowym, dodajemy jaja, drożdże, a następnie zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.Schłodzone ciasto lekko podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy okrągłe pierniczki.Na środku każdego z nich, za pomocą grubej słomki, robimy na wylot otworki.Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej przygotowane pączki.Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 7-12 minut.Upieczone pierniczki ozdabiamy polewą czekoladową.
Klasyczne pączki i wyjątkowy korzenny smak to przepis na coś naprawdę niesamowitego!