Wytrawne pieczarki faszerowane frankfurterkami, serem i papryką
Składniki:
- 12 pieczarek
- 1 paczka Frankfurterek marki Berger
- 50 g żółtego sera
- ¼ czerwonej papryki
- 1 średnia cebula
- świeży tymianek
- olej do smażenia
Wykonanie:
Pieczarki umyć, oczyścić, usunąć nóżki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Frankfurterki pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Na patelni zeszklić cebulkę.Podsmażyćkiełbaski, to samo zrobić z pokrojoną papryką. Kapelusze pieczarek wypełnić kolejno: cienką warstwą startego żółtego sera, cebulką, kiełbaską, papryką. Oprószyć świeżym tymiankiem, posypać startym serem. Kapelusze ozdobić plasterkami frankfurterek i umieścić w formie na muffiny. Pieczarki pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st.C do momentu aż ser się roztopi, a pieczarki zmniejszą się - dusząc wewłasnym sosie.
Rada: Na czas pieczenia warto umieścić w piekarniku naczynie żaroodporne z wodą dla zapewnienia odpowiedniej wilgotności.