Chałka czekoladowa
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta drożdżowego Delecta
- 3 łyżki kakao
- 3 jaja
- 300 ml mleka
- 100 g masła
Kruszonka:
- 25 g masła
- 1 łyżka cukru
- 35 g rodzynek sułtańskich Bakalland
- 35 g Złotych Owoców Bakalland
Zapleciona w warkocz chałka to pyszny smak dzieciństwa. Z masłem lub ulubioną konfiturą będzie apetyczną propozycją na śniadanie!
Do garnka wlewamy mleko z masłem i całość podgrzewamy do rozpuszczenia masła, po czym studzimy, aż mieszanka będzie lekko ciepła (około 40ºC).Do zawartości opakowania z ciastem drożdżowym dodajemy kakao, jaja i stopniowo wlewamy lekko ciepłe mleko z roztopionym masłem. Całość miksujemy około 5 minut, aż do połączenia się składników na jednolitą masę.Gotową masę przykrywamy suchą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Siekamy bakalie, które następnie mieszamy z miękkim masłem i cukrem.Z wyrośniętego ciasta zaplatamy chałkę i posypujemy bakaliami.Pozostawiamy jeszcze chwilkę do wyrośnięcia i pieczemy przez 40 minut w nagrzanym piekarniku.
Czekoladowa wariacja na temat klasycznej chałki jest nie tylko smaczna, ale i bardzo prosta w wykonaniu!