Sałatka z polędwiczkami w ziołowym dressingu
Składniki na sałatkę:
- 1 opakowanie mixu sałat
- 1 słoik czarnych oliwek
- 1 opakowanie mozzarelli (w kulce)
- kilka pomidorków koktajlowych
- pół cebuli szalotki
- kilka suszonych pomidorów
- polędwiczki panierowane z kurczaka marki Konspol
Składniki na dressing:
- oliwa z oliwek
- ocet winny
- liście pietruszki
- gałązka tymianku (lub szczypta suszonego)
Przygotowanie:
Mix sałat wrzucić do miski. Oliwki i pomidorki przekroić na połówki, mozzarellę w kostkę i dodać do miski. Szalotkę pokroić w pióra lub drobną kostkę. Polędwiczki z kurczaka marki Konspol pokroić w mniejsze paski, następnie podgrzać na patelni lub w mikrofali zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Dressing:
Trzy łyżki oliwy i octu winnego wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać posiekane liście ziół, dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można użyć także mieszanki suszonych ziół prowansalskich. Tak przygotowanym dressingiem polać sałatkę i całość wymieszać.