Krem chrzanowy z serkiem śmietankowym w bloczku
Czas przygotowania: 45 minut
Trudność: łatwy
Składniki:
- 4 łyżki masła
- 10 cm świeżego korzenia chrzanu
- 2 białe cebule
- 800 g ziemniaków
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 selera
- 1 bloczek serka kremowego Śmietankowego Hochland
- Świeży tymianek
- 6 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych
- Kilka kromek żytniego chleba
- Oliwa truflowa do polania
- Opcjonalnie kiełki do podania
- Świeżo zmielony pieprz
- Sól
Przygotowanie:
Na połowie masła podsmażamy cebulę pokrojoną uprzednio w kostkę. Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, pietruszkę i seler. Podsmażamy chwilę i zalewamy 1,5 litra wody, a następnie solimy. Kiedy wywar się zagotuje dodajemy do niego świeżo starty chrzan. Przykrywamy i gotujemy około 30 minut. Dodajemy Hochland Śmietankowy i miksujemy zupę na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na pozostałym maśle na patelni podsmażamy żytni chleb pokrojony w kostkę do czasu kiedy się zarumieni. Krem chrzanowy podajemy z grzankami, polany oliwą truflową, z jajkiem przepiórczym, tymiankiem i opcjonalnie kiełkami.
Smacznego!