Czekoladowy salceson z jabłkami
Składniki:
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 200 ml oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 4 łyżki kakao
- 7 jabłek ze skórką
Dla miłośników jabłek mamy coś specjalnego. Niech nazwa Was nie zmyli. Salceson to nie tylko wyrób mięsny. Może to być idealny pomysł na deser – bezmięsny oczywiście. Jak przygotować czekoladowy salceson z jabłkami? To proste!
Zacznijmy od nagrzania piekarnika do 180 stopni (bez termoobiegu). Następnie wykładamy blachę papierem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszany, z wyjątkiem jabłek. Gotowe i wymieszane ciasto przekładamy na formę i dodajemy pokrojone kawałki jabłek. Ciasto pieczemy około 40 minut i gotowe! Smacznego!