Ciasto śliwkowe z bezą cynamonową

ciasto-sliwkowe-z-beza-cynamonowa

Beza:

  • 1 opakowanie bezy Delecta
  • 125 ml zimnej wody
  • 1 opakowanie migdałów blanszowanych Bakalland
  • 2 łyżeczki cynamonu

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • ½ opakowania cukru wanilinowego Delecta
  • 500 g śliwek

Połączenie śliwki z bezą cytrynową? Z pewnością zachwyci gości swoim niepowtarzalnym smakiem!

Na początek nagrzewamy piekarnik do 150 stopni (bez termoobiegu). Wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 25 cm. Następnie migdały mielimy malakserem na piasek, a zawartość opakowania z mieszanką do domowego wypieku bezy łączymy z wodą i miksujemy na najwyższych obrotach przez 8 minut, pod koniec dodając migdały i cynamon. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy około godzinę. Po upieczeniu zdejmujemy bezę z dna formy i zostawiamy do ostudzenia na papierze. Z kolei masło roztapiamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Później zajmujemy się jajkami– ubijamy je z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na puch. Miksując, wlewamy stopniowo roztopione i wystudzone masło, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Teraz czas na śliwki – drylujemy je i kroimy w ćwiartki, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Przygotowane wcześniej ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, w której przygotowywaliśmy bezę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni (bez termoobiegu) Ciasto pieczemy przez 50-65 minut. Na upieczony spód wykładamy wcześniej przyrządzoną bezę i jeszcze na 10 minut wkładamy do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 130 stopni (bez termoobiegu), aby beza lekko przywarła do ciasta. Po upieczeniu studzimy ciasto i… jest już gotowe do spożycia. Pyszności!