Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną

patisony

Składniki:

4 duże patisony

2 szklanki Jarmużu marki Eisberg

½ szklanki kasza gryczanej

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

8 suszonych pomidorów

3 łyżki sosu sojowego

pół szklanki wody

¼ szklanki startego parmezanu

1 łyżka oleju do smażenia

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 min).Odciąć górną część patisonów, zachowując ją na później. Wydrążyćmiąższ, usunąć pestki. Miąższ pociąć na drobne kawałki.Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dorzucić miąższ z patisona, drobno pokrojone suszone pomidory i posiekany czosnek, smażyć całość przez 2 min.Do warzyw dodać ugotowaną kaszę i podlać gorącą wodą z sosem sojowym. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 5 min.Następnie dodać drobno posiekane liście jarmużu i parmezan, gotować jeszcze chwilę (ok. 2 min). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Patisony wypełnić kaszą z warzywami i zapiekać z „czapeczkami” w piekarniku przez 30 min.