Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną
Składniki:
4 duże patisony
2 szklanki Jarmużu marki Eisberg
½ szklanki kasza gryczanej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
8 suszonych pomidorów
3 łyżki sosu sojowego
pół szklanki wody
¼ szklanki startego parmezanu
1 łyżka oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 min).Odciąć górną część patisonów, zachowując ją na później. Wydrążyćmiąższ, usunąć pestki. Miąższ pociąć na drobne kawałki.Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dorzucić miąższ z patisona, drobno pokrojone suszone pomidory i posiekany czosnek, smażyć całość przez 2 min.Do warzyw dodać ugotowaną kaszę i podlać gorącą wodą z sosem sojowym. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 5 min.Następnie dodać drobno posiekane liście jarmużu i parmezan, gotować jeszcze chwilę (ok. 2 min). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Patisony wypełnić kaszą z warzywami i zapiekać z „czapeczkami” w piekarniku przez 30 min.