Warstwowy deser brownie
Składniki /składniki na 3 porcje/:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 opakowania ciastek Mafijne Brownie dr Gerard
- 2 filiżanki borówek (można je zastąpić malinami lub jeżynami)
- 3 łyżki kakao
- 1/3 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej
Wykonanie:
- Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub posiekać na desce
za pomocą ostrego noża. - Borówki umyć i odstawić na bok.
- Markizy umieścić w kielichu blendera i zmielić na mniejsze kawałki.
- W dużej misce umieścić serek mascarpone i śmietankę, lekko ubić i dodać przesiany przez sitko cukier puder.
- Zmiksować do momentu, aż masa będzie sztywna. Następnie przełożyć go do szprycy cukierniczej.
- Przygotować pucharki i na przemian układać w nich warstwy deseru
w następującej kolejności: warstwa pokruszonych ciasteczek, kakao przesiane przez sitko, posiekana czekolada, krem wyciśnięty za pomocą szprycy i owoce, następnie kolejna warstwa kakao i czekolady. Wierzch każdego deseru udekorować kremem z serka mascarpone oraz ciasteczkiem Mafjine Brownie.