Muffiny marchewkowe z pestkami dyni i słonecznika
Składniki:
-
2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
-
2 szklanki mąki
-
100 g Pestek dyni Bakalland
-
100 g Rodzynek sułtańskich Bakalland
-
100 g Słonecznika łuskanego Bakalland
-
5 jajek
-
1 szklanka oleju
-
1 łyżeczka sody
-
1 łyżeczka cynamonu
-
1 szklanka cukru
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
-
1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
-
szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno wraz ze szklanką cukru. Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy masę na najwyższych obrotach, a następnie dolewamy olej. Wyłączamy mikser i dodajemy mąkę wraz z przesianą sodą, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy cukier waniliowy oraz cynamon, rodzynki, a także dodajemy odciśniętą startą marchew. Odkładamy kilka pestek dyni do późniejszej dekoracji, resztę siekamy. Dosypujemy pestki do masy i wszystko mieszany delikatnie łopatką. Papierowe papilotki wkładamy do formy na muffiny i za pomocą pędzelka smarujemy je oliwą. Nakładamy łyżką masę do ¾ wysokości. Posypujemy delikatnie pozostałymi pestkami dyni i pestkami łuskanego słonecznika. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 40 minut do tzw. „suchego patyczka”.