Przepis na aromatyczne ciasteczka owsiane z miodem i śliwkami.
Składniki:
– 2,5 szklanki płatków owsianych
– 1 szklanka mąki
– 1 szklanka pełnoziarnistej kaszki z bananami Holle
– ½ szklanki mleka
– 2 jajka
– ok. 4 łyżki miodu
– 100 g masła klarowanego
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– suszone śliwki
Przygotowanie:
Suche składniki wymieszać ze sobą w jednej misce a jajka, mleko, miód w drugiej. Połączyć zawartości obu misek. Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, dodać roztopione masło klarowane oraz posiekane śliwki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 – 170 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy dużą łyżką ciastka delikatnie zaokrąglając ich brzegi. Ciasteczka pieczemy ok 8-10 minut najlepiej w termoobiegu.
Wskazówka: Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy więcej mleka
Porada: Bakalie siekamy odpowiednio drobno dostosowując wielkość do wieku dzieci.