Zupa krem z pasternaku z plastrami suszonej gruszki i boczkiem
Polacy to zdecydowanie amatorzy zup – podobno statystyczny mieszkaniec zjada ich rocznie aż 100 litrów. Nic dziwnego: nie dość, że są smaczne, to korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego i zapewniają uczucie sytości.
Zupa krem z pasternaku z plastrami suszonej gruszki i boczkiem
Składniki:
- 0.5 kg pasternaku
- litr rosołu
- 100 g boczku Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- kilka plastrów suszonej gruszki
- opcjonalnie zielona pietruszka
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy, pasternak obieramy z skóry i kroimy w grubą kostkę. Boczek także kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i podsmażamy 5 minut. Następnie wyjmujemy boczek – zostawiamy wytopiony tłuszcz. Dodajemy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 3 minuty, wrzucamy pokrojony pasternak i zalewamy rosołem. Następnie gotujemy 30 minut. Miksujemy blenderem i dodajemy odłożony wcześniej boczek. Można posypać posiekaną zieloną pietruszką lub udekorować plastrami suszonej gruszki.