Zupa krem z pasternaku z plastrami suszonej gruszki i boczkiem

zupa-krem-z-pasternaku-z-plastrami-suszonej-gruszki-i-boczkiem-1607437119.jpg

Polacy to zdecydowanie amatorzy zup – podobno statystyczny mieszkaniec zjada ich rocznie aż 100 litrów. Nic dziwnego: nie dość, że są smaczne, to korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego i zapewniają uczucie sytości.

Zupa krem z pasternaku z plastrami suszonej gruszki i boczkiem

Składniki:

  • 0.5 kg pasternaku
  • litr rosołu
  • 100 g boczku Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • kilka plastrów suszonej gruszki
  • opcjonalnie zielona pietruszka

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy, pasternak obieramy z skóry i kroimy w grubą kostkę. Boczek także kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i podsmażamy 5 minut. Następnie wyjmujemy boczek – zostawiamy wytopiony tłuszcz. Dodajemy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 3 minuty, wrzucamy pokrojony pasternak i zalewamy rosołem. Następnie gotujemy 30 minut. Miksujemy blenderem i dodajemy odłożony wcześniej boczek. Można posypać posiekaną zieloną pietruszką lub udekorować plastrami suszonej gruszki.