Pomysł na zupę dyniową
Zupa dyniowa – warto ją wpisać na stałe do jesiennego menu. Nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale również wybornie smakuje. Co więcej, idealnie komponuje się z wieloma dodatkami, dzięki czemu można podawać ją na wiele różnych sposobów. My proponujemy wersję z krewetkami w tempurze. Palce lizać!
Składniki (2 porcje)
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni hokkaido
- 2 łyżki oleju Rapso
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli (lub wg uznania)
- 1/2 łyżeczki curry (lub do smaku)
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 2 łyżki śmietany do zupy
- sól, pieprz
Dodatki
- 20 krewetek tygrysich
- 50 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 110 ml zimnej wody gazowanej
- •1 jajko L
- 1/2 łyżeczki soli
- olej Rapso do smażenia
Do podania
- migdały w płatkach Kresto
Wykonanie
Zupa
- Szalotkę i czosnek obierz, pokrój w kostkę, przełóż na zimną patelnię, dodaj olej. Całość smaż około 2 minut.
- Po tym czasie dodaj pokrojoną drobno papryczkę oraz przyprawy. Smaż 1 minutę.
- Dodaj dynię oraz 1,5 szklanki wody, przykryj patelnię pokrywką i gotuj całość do miękkości dyni.
- Na koniec zmiksuj zawartość patelni.
- Dodaj wodę, według własnych preferencji.
- Dodaj śmietanę i dopraw do smaku.
Krewetki w tempurze
- Krewetki obierz z pancerzyków zachowując ogonki (dzięki którym łatwiej będzie je zjeść).
- Natnij delikatnie grzbiet krewetki, usuń ciemną nitkę (jelito).
- W misce połącz wszystkie składniki na tempurę. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki.
- Rozgrzej olej do około 180°C. Jeśli nie masz odpowiedniego termometru, wrzuć na rozgrzany olej odrobinę ciasta i jeśli od razu zacznie skwierczeć, możesz przystąpić do smażenia.
- Kolejno łap przy pomocy szczypców kuchennych ogonki krewetek, otaczaj w cieście i smaż w głębokim tłuszczu.
- Smaż krewetki w małych porcjach, aby nie obniżać znacznie temperatury oleju.
- Usmażone krewetki osączaj na papierze kuchennym.
Gorącą zupę przelej na talerze/miseczki, posyp płatkami migdałów. Podawaj z krewetkami.