Bezglutenowy makowiec
Składniki:
Ciasto:
- 1 opakowanie (500g) bezglutenowej mieszanki do wypieku ciast lub mąki pszennej (wersja z glutenem)
- 150g rozpuszczonego masła
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru (1 szklanka do ciasta z mąki pszennej)
- 5 łyżek mleka lub napoju roślinnego
- Cukier puder do dekoracji
Masa makowa:
- 300 g zmielonego maku
- 5 jajek
- 120 g cukru pudru
- 200 g bakalii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Kilka kropel aromatu migdałowego
Wykonanie:
- Mieszankę lub mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami i podzielić na dwie części
- Prostokątną blachę do pieczenia wysmarować masłem lub olejem.
- Mak sparzyć wrzątkiem, przykryć i odstawić na 30 minut, po tym czasie odkryć i pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić, a żółtka rozetrzeć z cukrem. Wszystkie składniki masy wymieszać delikatnie razem.
- Na blaszce rozłożyć pół ciasta, nałożyć masę makową i rozłożyć pozostałe ciasto. Piec całość w 180 st.C przez około 45 minut
- Po ostygnięciu ciasta posypać je cukrem pudrem