Paszteciki z pieczonym pasztetem
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 200 g masła, pokrojonego na kawałki
- 250 ml kwaśnej śmietany 18%
- 3 żółtka
- łyżeczka soli
Farsz:
- 150 g pasztetowej firmowej (np. od JBB)
- torebka ugotowanej kaszy gryczanej
- świeżo mielony pieprz
- łyżeczka ziół prowansalskich
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
- mak do posypania pasztecików
Sposób przygotowania:
- Do ugotowanej kaszy dodaj pasztetową, dopraw pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.
- Do naczynia wsyp mąkę, dodaj drożdże i masło - całość wyrabiaj chwilę. Następnie dodaj śmietanę, żółtka i sól i wyrób na jednolitą masę. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i podziel na 3 części. Jedną część rozwałkuj na kształt prostokąta o wielkości ok. 20x30 cm i grubości 4 mm. Na środku ciasta ułóż 1/3 farszu, następnie zlep brzegi tak, aby powstał rulon. Wszystkie czynności powtórz także w przypadku pozostałych 2 części. Gotowe rulony ułóż z powrotem na oprószonym blacie i przykryj ściereczką na ok. 15 minut.
- Po tym czasie każdy rulon pokrój na skośne kawałki o szerokości ok. 4 cm. Na koniec posmaruj gotowe paszteciki rozmąconym jajkiem i posyp makiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż nabiorą złotego koloru.