Szlakiem śliwki. Dania inspirowane skarbami natury

We wrześniu w Polsce króluje śliwka, a wszystko dlatego, że 29 września przypada Dzień Śliwki! To moment, w którym na małopolskim Śliwkowym Szlaku, wpisanym na...


Czytaj więcej

Wszystkie smaki serów

Twardy, dojrzewający, miękki… od liczby rodzajów serów może naprawdę rozboleć głowa. Na świecie produkowanych jest bowiem aż 4 tys. ich typów, a w samej tylko...


Czytaj więcej

Lunch box pełen energii

Jesteśmy wygodni – lubimy mieć wszystko przygotowane wcześniej, w tym także posiłki. Nie mamy jednak czasu, by codziennie eksperymentować i w domowym zaciszu przyrządzać dania...


Czytaj więcej

Masz serce! - zadbaj o nie z olejem rzepakowym

W Polsce każdego dnia z powodu chorób układu krążenia umiera ok. 475 osób[1]. Co więcej, aż 20% tej liczby stanowią zgony przedwczesne czyli te, które...


Czytaj więcej

Migdał – doskonałość wprost z natury

Orzech, któremu bliżej do moreli niż do orzecha laskowego, uprawiany niemal na wszystkich kontynentach. Jest wykorzystywany jako cenne źródło witamin i minerałów zarówno w gastronomii,...


Czytaj więcej

Zdrowo, zdrowiej, najzdrowiej, czyli jak żyć by być fit

Polacy szturmem ruszają z kanap! Biegamy, jeździmy na rowerze, chodzimy na siłownię. Ruch to zdrowie i coraz bardziej się do tego przekonujemy. Jednak pamiętajmy również...


Czytaj więcej